A delfin tüdejének kapacitása fele akkora, mint egy szárazföldi állaté. A delfin képes jól megtölteni levegővel a tüdejét, miközben a szárazföldi állatok illetve az ember tüdejét mindössze félig használja ki, és minden lélegzetvételnél a tüdőkben lévő levegőnek csupán 10-15%-a cserélődik ki. A delfin azonban képes a beszívott levegő 90%-át hasznosítani, ezért tud olyan sokáig a tenger mélyén maradni.
Hayvanlar Ans., C.B.P.C Publishing, Memeliler, 28.o.

 

A delfinek bőrén úszás közben fodrok képződnek, melyeknek recés-kitüremkedő mintázata a delfin sebessége szerint változik. Ha az állat megfeszíti a bőrét, az fékező hatással jár. Ha viszont bőrét elernyeszti, a víznyomás a minimumra csökken, az állat sebessége pedig nő. Az embereknek mindezidáig nem sikerült olyan, a delfin bőréhez hasonló bevonatot készíteniük, amellyel ezt a sebességet elérhették volna, mert nem találtak olyan anyagot, amely rugalmas és ellenálló is egyben.

Bilim ve Teknik, 231. szám, 10.o.

 

A delfinek kupolaszerű fejéből kitüremkedő "cseppre" emlékeztető formáról (a delfin "orra") megállapították, hogy sokkal jobban szeli a vizet. Ezért a hajók többségére is építenek egy hajóorrot, amely a delfin fejéhez hasonlatos. Ez a hajóorr lehetővé teszi, hogy a hajó gyorsabban haladjon és ezzel az üzemanyag körülbelül 25%-át megtakarítják.

Bilim ve Teknik, 231. szám, 9.o.

A delfinek olyan nagy sebességgel haladnak, hogy sokáig ámulatba ejtették a kutatókat. Testük körül tökéletes vízáramlat figyelhető meg. Hogy mi okozza ezt az áramlatot arra akkor jöttek rá, amikor a delfin bőrének felszínét tanulmányozták. A delfin bőre három rétegből áll. A külső réteg vékony és nagyon rugalmas. Az alsó réteg vastag, rugalmas pálcikákból áll, melyek úgy néznek ki, mint valami műanyagsörtés kefe. Ami a középső réteget illeti, anyaga szivacsszerű. Így amikor a végső sebességgel úszó delfin testéhez feszülő vízből örvény kezdene létrejönni, a külső bőrréteg a hatalmas nyomást, ami ezt az örvényt okozza, a belső rétegek felé vezeti, melyek feloldják azt. Így az örvény, még mielőtt nagyobb méreteket öltene, megszűnik.

Bilim ve Teknik Dergisi, 212.szám, 1985. Július, 20.o.

 

Amikor a nőstény delfin vajúdik, mellette további két nőstény delfin található, melyek közrefogják az anyadelfint. Feladatuk az, hogy megvédelmezzék az anyadelfint és borját, hiszen a szülés pillanatában mindketten védtelenek. A szülés következtében elfolyó vér szagára cápák gyűlhetnek köréjük, a segítő delfinek velük szemben védelmezik az anyát és kicsinyét.

Hayvanlar Ans., C.B.P.C Publishing,
Memeliler, 29.o.

 

A tintahalak és a polipok nagyon gyorsan képesek megváltoztatni a színüket. Olykor a színhullámok olyanok testükön, mintha pulzálnának. A gyors változásnak többféle oka lehet, így a düh, a táplálék feltűnése, a félelem vagy az adott élőhely színe. Az éppen színét változtató tintahal igazán érdekes látványt nyújt. Feje kivörösödik, pofája vörös és arany színekben játszó foltokkal telik meg. A hal mintázata lehet aprópettyes, sötét csíkos vagy szemre emlékeztető foltos is.

Jill Bailey, Mimicry and Camouflage, 18.o.


VISSZA        VISSZA A FŐMENÜBE       TOVÁBB


A hit igazságainak fontossága | A hit igazságai a Koránban | Egy csokorravaló az Isten által teremtett szép dolgokból
Isten művészi alkotásai a színek világában | Az emberi test | Biomimetika | Röviden | Cikkek, tanulmányok
Honlaptérkép| A szerzőről |A honlapról | Kapcsoldó oldalak
Írjon nekünk!